niedziela, 1 marca 2015

Schab w mleku gotowany

Tym dzisiejszym przepisem rozpoczynam serię "dla dzieci", bo jako mama często stoję przed dylematem co ugotować moim dzieciom, jak coś przyrządzić, żeby było smaczne, zdrowe, odżywcze i bez chemii. Wyzwanie to o tyle trudne, że mam w domu starszaka, który ma już swoje smaki oraz roczniaka, dla którego im mniej przyprawione tym lepiej. Zazwyczaj część przygotowanego dnia odkładam i nie przyprawiam. Dzięki temu jemy to samo, a ja oszczędzam czas i energię. Seria dla dzieci na pewno rozrośnie się ekspresowo. Przygotowałam ponownie, w wersji dla dzieci, część przedstawionych tu dań i na bieżąco będę aktualizować przepisy o notatkę, że to danie nadaje się dla dzieci, jednocześnie wzbogacając je etykietką "dla dzieci", która mam nadzieję ułatwi Wam szukanie. 
Co do dzisiejszego przepisu, to pochodzi on z notatnika mojej mamy. To szybka i smaczna alternatywa dla schabu pieczonego, Idealna propozycja dla dzieci, zarówno na kanapki, jak i "wsad" do zupy. Schab gotowany w mleku przyrządza się szybko, jest wilgotny i delikatny w smaku. Spróbujesz?

Składniki:
ok 1 kg schabu bez kości
1 l mleka
sól
czosnek
majeranek

1. Schab dokładnie myjemy, lekko solimy, nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 h. (Najlepiej gdyby to była cała noc).
2. Do dużego rondla nalewamy mleka, kiedy się zagotuje, wsadzamy schab. Zazwyczaj mleko sięga do polowy schabu. 
3. Gotujemy na małym gazie (tak, żeby mleko nie kipiało) po 20 - 25 minut z każdej strony.
4. Po tym czasie wyjmujemy. Wycieramy resztkę mleka papierowym ręcznikiem. Ciepły schab posypujemy majerankiem. Zostawiamy do wystygnięcia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz