czwartek, 26 marca 2015

Zupa krem z ziemniaków

Wprawdzie na dworze coraz cieplej i spacery z moją córką nie dają mi tak w kości, jak w styczniu, ale nadal z ogromną chęcią biorę się za gotowanie zup kremów. A później z jeszcze większym apetytem je zjadam. 
Składniki:
1 duża cebula
0.5 kg ziemniaków
0,5 l wody
sól
pieprz
czosnek
olej
2 łyżki śmietany
20 dag boczku
1 cebula

1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Podsmażoną cebule przekładamy do garnka, a na patelnie wrzucamy pokrojone ziemniaki i chwile podsmażamy. Przekładamy do garnka.
4. Zalewamy wszystko gorącą wodą i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę rozdrabniamy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
6. Boczek kroimy w kostkę i smażymy,aż będzie chrupki.
7. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor.
8. Na powierzchnię gotowej zupy dajmy odrobinę śmietany i rozsypujemy boczek i cebulę.
9. Całość posypujemy wg uznania świeżo zmielonym pieprzem.

p.s W wersji dla dzieci nie używałam soli i pieprzu, a jedynie odrobiny czosnku. Starszakowi serwowałam z grzankami, a młodej w wersji "plain".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz