niedziela, 22 marca 2015

Ryba po chińsku

Lubię ryby, ale o co mnie trochę zniechęca przy ich przygotowywaniu, to to, że ich zapach utrzymuje się w mieszkaniu długo po ich skonsumowaniu. I nie pomaga tu mega wydajny wyciąg, ani wietrzenie. Jeszcze co najmniej dzień czuć, że na obiad była ryba. Staram się jednak nie rezygnować i co jakiś czas ją serwuję. Tym razem w wersji chińskiej. Nigdy w Chinach nie byłam, więc nie jestem przekonana, że podobne danie spotkałabym w tym kraju, no ale "po chińsku", "nie po chińsku", ryba w takiej odsłonie bardzo mi smakuje. 

Składniki:
6 filetów rybnych
2-3 papryki
2 cebule
1 jajko
mąka ziemniaczana 
3 łyżki sosu sojowego
imbir
 1 łyżka cukru brązowego
1/2 szklanki wody
sól
olej

1. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Podsmażyć na odrobinie oleju. Lekko doprawić solą.
2. Mąkę wymieszać z imbirem i solą. Jajko roztrzepać w osobnym naczyniu.
3. Filety obtoczyć w jajku i mące i usmażyć.
4. Na usmażone filety wyłożyć paprykę z cebulą.
5. Całość zalać zalewą sporządzoną z wody, sosu sojowego i cukru. Dusić na małym ogniu około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz