Idealna zupa zarówno dla dzieci, a z dodatkiem przypraw, również dla dorosłych. Ja po zrobieniu pieczonych batatów (TU) postanowiłam na trwale włączyć je w nasze menu. Krem z batatów jest delikatny, słodkawy, trochę w smaku przypominający krem z dyni. Moje dzieciaki jadły go bez szemrania, ku mojej uciesze. Matki lubią jak dzieci doceniają ich wyczyny w kuchni i zajadają bez grymaszenia, grzebania w misce, to co mają zaserwowane. Słyszycie dzieci!!! ;) No...
Składniki:
0,5 kg batatów
1 cebula
1 marchew
0,5 l wody
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy do przyrumienienia.
2. Marchew ścieramy na grubej tarce i dodajemy na chwile do cebuli.
3. Przekładamy je do garnka i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.
4. Dolewamy wpodę i gotujemy około 30 - 40 minut.
5. Doprawiamy odrobiną soli i curry. Rozdrabniamy za pomocą blendera.
p.s. W wersji dla dzieci nie używałam żadnych przypraw. Dla dorosłych można użyć curry, ostrej czerwonej papryki.
Uwielbiam zupy kremy! a z batatów jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPróbuj. Warto.
UsuńPróbuj. Warto.
Usuńpyszny krem!
OdpowiedzUsuńOj pyszny, pyszny
UsuńOj pyszny, pyszny
Usuń