Po torcie bezowym zawsze zostaje mi sporo żółtek. Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to wykorzystać ja do przygotowania tarty. Farsz miałam już szansę wypróbować na innym spodzie (TU) i był pyszny, dlatego uznałam, że w tarcie też się sprawdzi. Nie myliłam się ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
225 g mąki
125 g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól
Farsz:
4 czerwone cebule
100 g sera pleśniowego typu "Lazur"
2 jajka
100 ml śmietany 18 %
sól
pieprz
cukier brązowy
ocet winny
olej
1. Na matę silikonową przesypujemy mąkę. Dodajemy masło, żółtko, sól i wodę. Sprawnie zagniatamy.
2. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i dusimy, aż będzie miękka.
4. Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki octu winnego i cukru brązowego. Jeszcze chwilę dusimy.
5. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
7. Na upieczone ciasto wykładamy cebulę. Kruszymy ser.
8. Całość zalewamy masą śmietanowo - jajeczną przyprawioną solą i pieprzem. Pieczmy jeszcze około 20 minut, aż góra się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz