środa, 6 sierpnia 2014

Paski polędwicy w sosie śmietanowym z penne

Polędwiczki to chyba, obok piersi z kurczaka, mięso, które rozpoznaje bez problemu w sklepie mięsnym i jeszcze wiem co z nimi zrobić :) Dlatego sięgam po nie dość często w różnych konfiguracjach o czym można się przekonać sięgając do przepisu na Zapiekane polędwiczki z mozzarellą i pomidorami lub Polędwiczki z cebulą i żurawiną. Tym razem korzystając z przepisu z książki "Potrawy z makaronów" polędwiczki przygotowałam w wersji "do makaronu".

Składniki:
450 g polędwicy 
200 g pieczarek
1 łyżka musztardy
200 ml śmietany kremówki
200 g makaronu typu penne
imbir
sól
pieprz
olej

1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy. 
2. Pieczarki kroimy w plastry. Również podsmażamy na oleju po wyjęciu polędwiczek.
3. Do podsmażonych pieczarek dodajemy musztardę, szczyptę imbiru, sól, pieprz oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy podsmażone paski polędwicy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
4. Makaron gotujemy w osolonej widzie wg. przepisu na opakowaniu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz