sobota, 30 sierpnia 2014

Grillowany bakłażan z ricottą i ...

Ostatnio wielką miłością zapałałam do wszelkiego rodzaju przekąsek z serii "food fingers". Postanowiłam zacząć gromadzić i sprawdzać przepisy, na które wpadłam, albo które same mi wpadły do głowy, tak aby kiedy w końcu będziesz szansa na zorganizowanie jakiejś imprezy, wiedzieć co dobre, co się nadaje, co nie i ile czasu zajmuje ich przygotowania. Na pierwszy ogień idzie bakłażan z dodatkami. 

Składniki:
2 bakłażany
150 g sera ricotta
suszone pomidory
olej

1. Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 0,5 cm kawałki
2. Solimy je i odstawiamy na 30 minut.
3. Po tym czasie wycieramy i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.
4. Grillujemy z dwóch stron i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Każdy kawałek bakłażana smarujemy serkiem ricotta z jednej strony i kładziemy kawałek suszonego pomidora.
6. Zawijamy i przebijamy wykałaczką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz