sobota, 9 sierpnia 2014

Francuskie ze śliwką

Kiedy niespodziewanie pukają do nas goście, warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Ja mam praktycznie zawsze. Już nie raz wybawiło mnie z "kłopotu". Teraz nie brakuje też sezonowych owoców, tak więc i na ciasto coś się znajdzie. Sama ciasteczka nie wymagają żadnych wielkich umiejętności kulinarnych, a smakują wybornie. To do roboty i zapraszać gości. 

Składniki:  
1 gotowe ciasto francuskie
0,5 kg śliwek
cukier puder

1. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 5 x 5 cm
2. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.
3. Na każdy kwadrat ciast kładziemy dwie do trzech połówek śliwek i zlepiamy końcami po skosie.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
5. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz