piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z bobem i boczkiem

Za chwilę bób będzie tylko mglistym wspomnieniem lata, dlatego sięgam po niego ponownie. Narażam się tym samym, jak wiecie, na dodatkowe ćwiczenia cierpliwości. Bób do tej sałatki musi był również pięknie ze skóry obrany. No ale takie ćwiczenie do sama korzyść dla moich dzieci. Które z nich nie chciałoby mieć mamy z jeszcze większymi, niż teraz, pokładami cierpliwości. Korzyść też dla rodziców tych dzieci, bo bób jest zdrowy i ma dużo białka, co znaczy że z powodzeniem może zastąpić mięso. 

Składniki:
1 opakowanie gotowych umytych sałat
200 g ugotowanego bobu
100 g boczku wędzonego
100 g pomidorków koktajlowych
Sos:
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek

1. Mix umytych sałat wrzucamy do miski.
2. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
4. Bób łuskamy, łuskamy, łuskamy...
5. Wyłuskany bób, pokrojone pomidorki i podsmażony boczek dodajemy do sałatki.
6. Przygotowujemy sos mieszając poszczególnie składniki. Gotowym sosem polewamy sałatkę. 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam bób, smakowita sałatka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bób jest super a w sałatce smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń