sobota, 1 lutego 2014

Bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Ach jakoś spodobało mi się to "babranie" w cieście drożdżowym i tym razem postanowiłam w oparciu o sprawdzony przepis przygotować drożdżówki z powidłami śliwkowymi. Ich minusem jest to, że najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika i bardzo szybko znikają. 

Składniki:
3 szklanki mąki
15 dag drożdży
2 łyżki brązowego cukru
0,5 szklanki letniego mleka
2 jajka
50 dag roztopionego masła
szczypta soli
powidła śliwkowe

1. Do kubka wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Odstawiam, aby wyrosły.
2. Na stolnicę (w moim przypadku matę silikonową) przesypujemy mąkę. Dodajemy jajka, roztopione masło, odrobinę soli i wyrośnięte drożdże.
3. Całość zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy z powrotem na matę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm grubość.
5. Bierzemy garść ciasta, lekko rozwałkowujemy. W środek wkładamy powidła śliwkowe. Zlepiamy ciasto i formujemy kule.
6. Układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy brązowym cukrem.
7. Wykładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut.







2 komentarze: