niedziela, 16 lutego 2014

Pizza razowa z pastą z fety, oliwek i pomidorów

Jak to zrobić aby zjeść pizze i jednocześnie żeby nie poszło w biodra :) Chociaż teraz jak jestem w dwupaku to i tak biodra to mój najmniejszy problem. No ale mimo wszystko polecam pizze z mąki razowej, przynajmniej w nazwie brzmi zdrowiej. A w smaku... No włoskiej nie przypomina, ale jest naprawdę mimo tej częściowej podmiany z maki pszennej na razową naprawdę smaczna, szczególnie jak zadba się o odpowiednie dodatki. Ja tym razem przygotowałam do posmarowania pizzy pastę na bazie sera feta, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, całość dopełniły pomidorki koktajlowe i szynka. 


Składniki:
Na ciasto
30 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki razowej
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Wsad:
pół opakowania sera feta
garść czarnych oliwek
3-4 suszone pomidory
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 plastry szynki

1. W połowie szklanki ciepłej wody z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 15 - 20 minut aby wyrosły.
2. Na stolnicę/do miski przesiewamy mąkę pszenna i dodajemy mąkę żytnią. Dodajemy sól. Mieszamy.
3. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, oliwę i resztą wody i energicznie wyrabiamy. Przekładamy do miski i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek u układamy na papierze do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 - 15 minut.
5. W tym czasie rozgniatamy ser feta widelcem. Dodajemy drobno posiekane oliwki oraz pokrojone w paski suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy.
6. Na podpieczone ciasto wykładamy pastę z fety, kładziemy pokrojoną w paseczki szynkę oraz połówki pomidorów. Zapiekamy jeszcze około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz