środa, 5 lutego 2014

Tarta ze szpinakiem i serami

Zawsze jakoś niechętna była robieniu tarty. Wydawało mi się, że jest z tym tyle zachodu. Teraz sięgam za to po nią bardzo często. Staram się przygotowywać co najmniej dwie porcje ciasta, wtedy jedną zużywam od razu, a drugą ma na tak zwaną "zachciewajkę tartową", kiedy gotowe ciasto jedynie rozwałkowuje i wymyślam tylko z czym by zapiec. Tym razem padło na szpinak wzbogacony warstwą serową.

Składniki:
Ciasto kruche:
225 g mąki
125 g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól

Farsz:
500 g szpinaku mrożonego w kulkach
250 g sera białego
100 g sera żółtego
100 g jogurtu naturalnego
sól
 3 - 4 ząbki czosnku
cukier
pieprz
oleju

1. Na matę silikonową przesypujemy mąkę. Dodajemy masło, żółtko, sól i wodę. Sprawnie zagniatamy.
2. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam posiekany czosnek, a następnie szpinak.Delikatnie od czasu do czasu mieszam. Pod koniec duszenia doprawiam solą i pieprzem. Doprawiam też do smaku odrobiną cukru.
4. W misce rozgniatam ser biały, dodaje jogurt i mocno doprawiam solą, a w szczególności pieprzem. 
5. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuje i przekładam do wysmarowanej formy na tartę. Zapiekam w 180 stopniach około 20-25 minut.
6. Na zapieczone ciasto wykładam masę z sera białego, następnie szpinak. Całość posypuję jeszcze startym żółtym serem i zapiekam kolejne 20 minut.

Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz