niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka z brzoskwinią, szynką i prażonymi migadałami

Taką o to smaczną sałatką uraczyła nas nasza koleżanka w wieczór sylwestrowy. No nic nie zostało. Zjedliśmy ją do ostatniego kęsa. Co więcej tak nam zasmakowała, że na moim stole znalazła się już nie raz, no ale zanim chwyciłam za aparat, zwyczajnie nie było już szansy na zrobienie zdjęcia. Tym razem się udało. Lubię łączenie słonego ze słodkim, taka jest ta sałatka. Słoność szynki (w oryginale występuje boczek) wynagradzana jest słodkością brzoskwiń. Całość dopełnia smak prażonych płatków migdałowych. Mniam...

Składniki:
3 główki sałaty rzymskiej (ewentualnie opakowanie mieszanki sałat)
5-6 połówek brzoskwiń w zalewie
100 g szynki szwarcwaldzkiej
150 g płatków migdałowych
oliwa z oliwek
sól

1. Sałatę rwiemy na drobne kawałki.
2. Brzoskwinie kroimy w paski, a.szynkę w kostkę.
3. Sałatę lekko oprószamy solą. Kładziemy kawałki brzoskwiń, pokrojonej szynki. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
5. Wszystko posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz