czwartek, 1 stycznia 2015

Foccacia

To, że zaczynam kolejny rok na blogu daniem włoskim, wcale nie determinuje tego co w kolejnym roku u mnie zobaczycie. Lubię kuchnie włoską, ale bez szału. Ot fajnie jest zjeść coś, co raczej trudno popsuć, szybko się przygotowuje i do tego jest smaczne. Dzisiaj foccacia, pewnie znana większości. To rodzaj pieczywa, używany jako przystawka do posiłku. Najlepiej smakuje prosto z pieca z pyszną oliwą z oliwek.

Składniki:
350 g mąki
szczypta lub dwie soli
ok. 200 ml wody
14 g świeżych drożdży
łyżka oleju
Do przybrania:
czarne oliwki
czerwona cebula

1. Do miski przesiać mąkę dodać sól, pokruszone drożdże, olej i ciepła wodę.
2. Wszystko wyrobić. (Ja po przygodach z mikserem wyrabiam już tylko ręcznie.)
3. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 tak aby podwoiło swoją objętość.
4. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki,
5. Wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia i posypać pokrojonymi oliwkami i czerwoną cebulą.
6. Włożyć do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 20 - 25 minut.



3 komentarze: