wtorek, 30 grudnia 2014

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Po świętach zazwyczaj jesteśmy przejedzeni, a szczególnie tych Bożego Narodzenia, gdzie w większości królują ciężkostrawne potrawy. Dlatego u nas po zjedzeniu już wszystkiego co zjeść wypadało, aby się nie popsuło, sięgamy po coś lekkiego, żeby choć na chwilę dać odpocząć naszemu organizmowi przed sylwestrowym szaleństwem, nie tylko na parkiecie.

Składniki:
pół główki salaty lodowej
kilka pomidorów koktajlowych
3 jajka ugotowane na twardo
15 dag boczku wędzonego w plastrach
olej
Sos:
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru brązowego

1. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy na ćwiartki.
2. Boczek kroimy w paski i lekko podsmażamy na patelni z odrobina oleju.
3. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki.
4. Na sałatę wykładamy jajka, połówki pomidorów koktajlowych i boczek.
5. Całość polewamy sosem przygotowanym na bazie musztardy, oliwy, cukru, octu i wody.




2 komentarze:

  1. Sałatka jak najbardziej dla mnie, aż żałuję że już kolację jadłam, bo wszystkie składniki mam pod ręką...

    OdpowiedzUsuń
  2. No ale może innego dnia będziesz miała szansę z przepisu skorzystać, polecam...

    OdpowiedzUsuń