poniedziałek, 22 grudnia 2014

Czekoladowa tarta z pistacjami

Takie połączenie chodziło za mną od dawna. Zasłodzić się czekoladą, a następnie tą słodycz przełamać słonością orzeszków pistacjowych. Do tego kruchy spód z dodatkiem wiórków kokosowych, łamiący się po delikatnym naciskiem widelca. Mhhyhh... mniam. Przygotowując ciasto skorzystałam ze sprawdzonego przepisu, który miałam okazję spróbować trochę z innymi dodatkami Tarta kokosowa z owocami sezonowymi 
Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
Na krem:
250 g serka mascarpone 
3 białka
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
100 g orzeszków pistacjowych

1. Mąkę przesiewamy na matę silikonową.
2. Dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, jajko, wodę oraz masło.
3. Masło siekamy za pomocą noża i mieszamy z pozostałymi składnikami.
4. Następnie sprawnie zagniatamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, aż się zarumieni.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
8. Białka ubijamy z cukrem pudrem.
9. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie delikatnie mieszając dodajemy zmiksowane białka.
10. Na przestudzone ciasto wykładamy krem czekoladowy i posypujemy do obranymi i poszatkowanymi orzechami pistacjowymi.
11. Całość schładzamy co najmniej 2 h.




1 komentarz: