wtorek, 2 grudnia 2014

Krem z cukini

Stwierdzam, że jest super mamą. Trzy razy w tygodniu biegam ze starszakiem na zajęcia, żeby się socjalizował i żeby pójście do przedszkola szło mu łatwiej. Oczywiście chcąc nie chcąc, mała lady też z nami iść musi. Ile muszę się napocić, żeby przeprowadzićw miarę sprawnie proces ubierania rano . Później czeka mnie walka, żeby wsiąść do pozornie zapchanego autobusu, bo większość ludzi jest przekonana, że jak stanie w innym miejscu niż przy drzwiach to coś straci. Następie biorę udział w quizie "100 pytań do..." trudzę się i prężę, żeby wykreować w miarę sensowna odpowiedź "a dlaczego jest mur?, "a dlaczego walczyli?", "a po co?", "a co to za pomnik?", "a dlaczego?, "a jak? "a po co?"... Wreszcie docieramy. Rozpakowuję starszego na tyle szybko, żeby młodsze się nie ugotowało, buziak, uściski, pożegnanie. No, ale nadal na stanie jest młodsze i niestety zaczyna się maszerowania i zapewnianie odpowiedniego komfortu, żeby mogło sobie pospać. I tak, "świątek, piątek, sobota", deszcz, śnieg (no śniegu jeszcze w tym roku nie było), a ja z wózkiem zwiedzam naszą stolicę. A wszystko dla mojego dziecka, żeby sobie dziecina pospała. Nie lubię chodzić bez celu, tak więc przy okazji załatwiam wszelkie zaległe sprawy. Po 2 godzinach spaceru, odebraniu starszaka, ubraniu go na tyle szybko, żeby młodsze, nie pokazała mocy w płucach, podroży w komunikacji miejskiej z "pomocnymi i życzliwymi" inaczej ludźmi, powoduje, że do domu docieram przede wszystkim zmarzniętą, zła i głodna. Wybawieniem jest tu taka oto przepyszna i rozgrzewająca zupa, która powoduje, że od razu mam lepszy humor i samopoczucie wraca do stanu "satisfied". Niewątpliwą jej zaletą jest też szybkość w przygotowaniu, a to, to co super mamy nie lubiące wielogodzinnych nasiadówek w kuchni, lubią najbardziej.

Składniki:
2 cukinie
1 duży por
3 ziemniaki
1,5 l bulionu
pęczek kopru
szczypta tymianku
100 ml śmietany
sól
pieprz
olej

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Pora kroimy w piórka.
3. Cukinie obieramy, wykrawamy środek z pestkami i też kroimy w kawałki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinie.
5. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy szczyptę tymianku i gotujemy około 30 minut.
6. Całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz