piątek, 28 listopada 2014

Risotto bolońskie

Czasem jak potrzebuję się zresetować i odciągnąć swoją uwagę od dzieci zaczynam przeglądać książki kucharskie i zastanawiać się co mogę ugotować. Nigella Lawson ze swoją książką "Kuchnia przepisy z serca domu". Nieustająco mnie zadziwia. Za każdym u razem odkrywam nowe przepisy, które mam ochotę wypróbować, mimo że wcześniej jakoś nie brałam ich pod uwagę. Lubię ten proces planowania, spisywania potrzebnych produktów, tworzenia listy zakupów i wreszcie gotowania, żeby przekonać się czy uzyskam ten sam efekt co na załączonej do przepisu fotografii.

Składniki:
500 g ryżu
250 g mięsa mielonego
75 g boczku
1 puszka pomidorów w zalewie
2 litry gotowego bulionu
1 cebula
1 marchew
 1 łodyga sera naciowego
2 ząbki czosnku
50 g masła
1
4 fileciki anchois
50 ml słodkiego wina
 6 łyżek startego parmezanu parmezan
sól
pieprz

1. Cebulę, marchew. selera naciowego, czosnek i anchois miksujemy w blenderze.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, zostawiając sobie około 1,5 łyżki do wykorzystania póżniej i wrzucamy do niego zawartość blendera. Smażymy około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i zmiksowane na gładką masę pomidory z puszki. 
3. Dolewamy wino oraz 0,5 litra bulionu. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu. 
4. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Usmażony odkładamy do wykorzystania później.
5. Po godzinie do garnka z mięsem dodajemy ryż i stopniowo łyżka po łyżce gorący bulion. Kolejne porcje bulionu dodajemy za każdym razem, jak poprzednia zostanie wchłonięta.
6. Kiedy risotto jest gotowe zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, parmezan i łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz