środa, 19 listopada 2014

Sernik tradycyjny

Sernik w takiej odsłonie pojawia się w mojej rodzinie przy okazji różnych imprez od dobrych kilku lat. W sumie od momentu kiedy zagościła w niej moja bratowa :). Chyba wyszperała go z opakowania jakiegoś sera i od pierwszego upieczenia zrobił furorę. Przekazała do mojej mamie, a ta mnie. Przerabiałyśmy różne serniki, w rożnymi dodatkami, ale do tego wracamy najczęściej, nazywając go właśnie, między nami, "sernikiem Uli" w wersji na bogato, bo dajemy do niego aż 8 jajek :).

Składniki:
1 kg sera mielonego na sernik
250 g miękkiego masła
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g umytych rodzynek

1. Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru pudru.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
3. Rozmiksować masło i dodawać do niego po łyżce twarogu cały czas miksując. Do powstałej masy dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie żółtka zmiksowane z cukrem.
4. Umyte rodzynki obtoczyć w mące i dodać do masy serowej. 
5. Na koniec delikatnie, za pomocą łyżki wmieszać ubitą pianę z białek.
6. Całość przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, natłuszczonej i oprószonej mąką (Na dno można też położyć herbatniki)
8. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 h. 





1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale :) Wcale się nie dziwię, że cała rodzina za nim szaleje :)

    OdpowiedzUsuń