wtorek, 4 listopada 2014

Carrot Cake

Marchwi ci u nas dostatek. Jest do nabycia w każdym warzywniaku i w dodatku tania. Warto z tego korzystać, łamiąc przekonanie, że dodawanie warzywa do ciasta jest jakieś "nie teges" :). Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, nadaje ciastu kolorytu i jest dodatkowym, naturalnym składnikiem dosładzającym. Dodatkowe argumenty przemawiające za tym ciastem, to fakt, że można je przygotować bez "odpalania" miksera, to znaczy w czasie drzemki dzieciaków (niezwykle ważne dla mam) i można je przygotować bardzo szybko. Dzięki piernikowo - cynamonowemu zapachowi idealny na jesienno - zimowe wieczory.  

Składniki:
250 g marchwi
200 g cukru
200 ml oleju
250 g mąki
3 jajka
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta gałki muszkatołowej
Lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżki wody
kilka kropel zapachu pomarańczowego

1. Umyta i obraną marchew trzemy na drobnych oczkach. Możemy do tego użyć również blendera z opcja "szatkowania.
2. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek, cynamon, przyprawę do piernika i gałkę i dokładnie mieszamy.
3. W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem.
4. Wymieszane jajka dodajemy do miski z mąką, dolewamy olej i wrzucamy marchew. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy umyte rodzynki i posiekane orzechy.
5. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
6. Pieczemy 45-50 minut lub do "suchego patyczka".
7. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając cukier puder z wodą i odrobiną zapachu pomarańczowego.




2 komentarze: