niedziela, 14 września 2014

Trzy kolory. Słodki

Jakiś czas temu zamarzyło mi się zrobienie musu czekoladowego. Wyszedł pyszny, ale też bardzo słodki, co było zasługą nie tylko dodatku czekolady, ale również obecności bezy. Już wtedy, kiedy zjadałam go z wielkim smakiem pojawił się w mojej głowie pomysł na  ten trójowkolorowy deser z użyciem wiśni, które tonowałyby słodkość musu czekoladowego. Zapowiedzi się goście, tak więc okazja do zrobienia deseru również się pojawiła. 

Składniki:
500 g wydrylowanych wiśni
2 opakowanie serka mascarpone (250 g)
6 łyżek cukru pudru
4 jajka
1 opakowanie gorzkiej czekolady

1. Na dnie naczyń do przygotowywania deseru umieszczamy wiśnie.
2. Jajka hartujemy 5 sekund w gorącej wodzie.
3. Rozbijamy je i oddzielamy białka od żółtek.
4. Białka ubijamy na sztywna masę z 2 łyżkami cukru pudru.
5. Przygotowujemy łaźnię wodą w której rozpuszczamy czekoladę. 
6. Przygotowujemy dwie miski. W jednej ubijamy jedno opakowanie serka mascarpone z dwiema łyżkami cukru pudru i dwoma żółtkami.
7. W drugiej również ubijamy serek mascarpone z żółtkami i cukrem, ale z dodatkiem rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady. 
8. Na warstwę wiśni najpierw wykładamy warstwę czekoladową, a następnie białą.
9. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. 




3 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy i napewno pyszny deser <3
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, kwaśne wiśnie i słodka czekolada... Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń