czwartek, 11 września 2014

Polędwiczki w winną żurawinie pod lazurem

O mojej niesłabnącej miłości do polędwiczek wieprzowych zapewniłam nie raz. Sięgam po nie co jakiś czas, zmieniając tylko oprawę do jego przygotowania. I tak mieliśmy już: Polędwiczki w sosie śmietanowym z penne oraz Zapiekane polędwiczki z mozzarellą i pomidorami czas zatem na kolejną odsłonę, tym razem w wersji serowo - owocowej. 

Składniki:  
1 średnia polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
150 g sera pleśniowego typu lazur
200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
0,5 szklanki wina czerwonego
6 łyżek cukru trzcinowego
sól
pieprz
olej

1. Polędwiczkę dokładnie myjemy. Kroimy na 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy.
2. Obsmażamy na oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Żurawinę zalewamy winem, dosypujemy cukier i dusimy około 15 minut.
4. Na polędwiczki kładziemy plastry sera pleśniowego. Wokół mięsa wykładamy podduszoną żurawinę.
5. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz