wtorek, 9 września 2014

Warzywka z patelni po prowansalsku

Jesień zbliża się wielkimi krokami, Na bazarach wysyp wszelkich warzyw i owoców. Czas przetworów i ładowania akumulatorów witaminowych na zimę. Staram się więc, aby w moich daniach dominowały teraz głównie warzywa. Tym razem przygotowałam warzywny mix z domieszką ziół prowansalskich. Mogłabym swobodnie konkurować z jednym z największych producentów gotowych dań tego typu. Z tym, że moje bez konserwantów, utrwalaczy i tego typu rzeczy. Po prostu pycha. 

Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
1/2 papryki
3 ugotowane ziemniaki
pół puszki kukurydzy
garść ugotowanej fasoli szparagowej
olej
sól
pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie

1. Cukinie kroimy w plastry i grillujemy.
2. Cebulę siekamy w kostkę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. 
3. Ziemniaki kroimy w ósemki i również podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę słodkiej papryki. 
4. Na dużą patelnię wrzucamy podsmażoną cebulę, paprykę, cukinie, pokrojoną fasolkę, ziemniaki i dodajemy kukurydzę.
5. Wszystko jeszcze delikatnie podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz