niedziela, 7 września 2014

Warzywne kokilki

Przed każdymi większymi zakupami, robię staranne czyszczenia lodówki z rzeczy, które kupiłam z myślą o jakimś daniu, ale z różnych względów go nie przygotowałam. Dzisiaj przedstawiam szybki i smaczny sposób na wykorzystanie tego co zostało nam w lodówce i czego wypadałoby się pozbyć, robiąc miejsce na nowe produkty i nowe dania.

Składniki:
6 średnich ugotowanych ziemniaków
2 średnie cukinie
3 pomidory
4 jajka
mleko
sól
pieprz
zioła prowansalskie

1. Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno kokilek.
2. Cukinie myjemy, kroimy w plastry i grillujmy. Następnie układamy do naczyń.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki.
4. Mieszamy jajka i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
5. Każdą wypełnioną warzywami kokilkę zalewamy mieszaniną mleczno - jajeczną.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.





2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, koniecznie muszę moje kokilki z ostatniego kąta w szafce wyszperać i je do roboty zapędzić ;-)

    OdpowiedzUsuń