niedziela, 30 grudnia 2012

Sałatka selerowa z szynką i ananasem

Zaczął się karnawał. Zbliża się Sylwester, tak więc w głowie mam sporo przepisów na dania idealne na  imprezy, poczynając od sałatek a kończąc na drobnych przekąskach. Sałatka, którą zrobiłam dzisiaj już od jakiegoś czasu święci triumfy przy okazji różnych przyjęć i świąt w mojej rodzinnie. Ja także z dużą chęcią zabieram ją na wszelkie spotkania do znajomych, gdzie nie brakuje jej entuzjastów. Przepis na nią nie jest skomplikowany, a jej smak naprawdę wyborny.

Składniki:
słoik selera konserwowego
puszka ananasów w zalewie
puszka kukurydzy
25 dag sera żółtego
25-30 dag aromatycznej szynki
majonez

1. Seler konserwowy i kukurydzę dokładnie odcedzamy na sitku.
2. Ananasa kroimy w kostkę  (ma być widoczny, ale nie dominować).
3. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
4. Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
5. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
6. Doprawiamy majonezem.

Sałatką dobrze się przegryza (przechodzi aromatem szynki) jeśli jest przygotowana dzień wcześniej.



1 komentarz:

  1. znam ten przepis a wieki nie jadlam :) koniecznie na weekend ta salatka musi byc ;P

    OdpowiedzUsuń