niedziela, 23 grudnia 2012

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie Świąt Bożego Narodzenia wymaga i tak wiele pracy. Dlatego tam gdzie jest to możliwe szukam ułatwień, oczywiście nie kosztem jakości :). Co roku z mamą robiłyśmy paszteciki z ciastem drożdżowym, z którym za dużo jest jak dla mnie zachodu. Raz spróbowałam podmienić je na ciasto francuskie i ta zamiana okazała się bardzo korzystna.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
pół główki małej kapusty
0,5 kg pieczarek
sól
pieprz

1. Kapustę kroimy w drobne paski.
2. Gotujemy na miękko.
3. Pieczarki siekamy w drobną kostkę i dusimy na maśle.
4. Ugotowaną kapustę szatkujemy, dorzucamy pieczarki i przyprawiamy solą i pieprzem. 
5. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki/filiżanki wykrawamy koła.
6. W środek wkładamy farsz i łączymy brzegi (tak jak pierogi).
7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
8. Pieczemy na złoto. 
9. Serwujemy z barszczem czerwonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz