sobota, 8 grudnia 2012

Zawijaski serowo-cynamonowe

Śmiem twierdzić, że gotowe ciasto francuskie najlepszym przyjacielem przygotowanej na niespodziewana najście gości, bądź głód słodyczowy męża, pani domu :) Stąd kolejny pomysł na szybkie i naprawdę smaczne ciasteczka z białym serem, cynamonem i rodzynkami. Cynamon jakoś szczególnie kojarzy mi się z zimą, która zawitała za naszymi oknami. Lubie jego zapach, którzy od razu zachęcam mnie do przygotowania sobie kubka gorącej herbaty. Dobrze do tej herbaty mieć też coś słodkiego :) 

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
125 g sera białego (najlepiej takiego dobrze zmielonego jak na sernik)
cynamon
cukier brązowy
garść rodzynek

1. Ciasto francuskie smarujemy serem białym.
2. Posypujemy, według uznania, cukrem brązowym i cynamonem.
3. W miarę równomiernie układamy rodzynki.


4. Zwijamy w rulon.
5. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut (dzięki temu jest łatwiejsze do pokrojenia).


6. Kroimy na plastry.
7. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
8. Pieczemy do czasu, aż ciasteczka są rumiane. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz