poniedziałek, 30 listopada 2015

Pasztet z warzyw

Ot bardzo zdrowa i pyszna alternatywa dla tych wszystkich, niestety coraz gorszych w smaku wędlin.

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka zmielonych migdałów
1 marchew
2 pietruszki
1 por
2 łodygi selera naciowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej

1. Rozgrzać na patelni olej.
2. Pora pokroić w plasterki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Selera naciowego drobno pokroić.
3. Wrzucić na rozgrzany olej pora i smażyć aż będzie szklisty.
4. Dodać marchew, pietruszkę, selera, ziele angielskie i liście i dusić na małym ogniu około 15-20 minut.
5. Podduszone i miękkie warzywa przełożyć do miski bez ziela i liści.
6. Dodać migdały, kaszę i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką.
7. Przełożyć do naczynia/ń żaroodpornych i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30-40 minut.
8. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, oczywiście wg. przepisu mojego taty :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz