środa, 31 lipca 2013

Tymiankowe bułeczki z fetą i suszonymi pomidorami

To danie łączy w sobie wszystkie składniki do których mam słabość: suszone pomidory, fetę, tymianek. Kiedy zatem znalazłam ten przepis w jednej z gazet poradnikowych, od razu wycięłam i zgarnęłam. Ma to takie konsekwencję, że nie wiem  co to za gazeta poradnikowa była, zatem źródła inspiracji nie podam. Ale za to mogę potwierdzić, że nie oszukali, proporcje składników dobrze podali i bułeczki palce lizać wyszły. Sporą ich część wsunęliśmy z mężem zaraz po upieczeniu, maczając je w oliwie. Mhy... co to była za uczta. 

Składniki:
30 dag mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka tymianku
10 dag masła
10 dag  sera żółtego
5-6 suszonych pomidorów
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
15 dag sera fety
białko jajka

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, tymianek. Mieszamy.
2. Dodajemy masło, które za pomocą noża łączymy z mąką i innymi składnikami. 
3. Dokładamy ser żółty, pokrojone, suszone pomidory oraz śmietanę.
4. Całość zagniatamy.
5. Ciasto dzielimy na 8 równych części.
6. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy i w środek wkładamy kawałek sera feta. 
7. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia.
8. Układamy bułeczki, tak aby utworzyć "kwiatek". 
9. Bułeczki smarujemy białkiem jajka.
10. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz