czwartek, 18 lipca 2013

Grillowanie w domu czyli szaszłyki

Niestety nie posiadam balkonu. Pytanie czy jakbym posiadała to czy to by coś zmieniło :), bo jednak prawdziwy grill ma sens w ogródku, w jakiś ładnych okolicznościach przyrody :). No ale ogródka też nie mam, za to czasem mam ochotę na coś "grillowanego". No i tu się kłania opcaj "grilla" w piekarniku. Okazało się, że to nie tylko kolejny znaczek na pokrętle, ale naprawdę działa. Wypróbowałam tę opcję ostatnio i muszę powiedzieć, że efekt był zadowalający. Szaszłyki wyszły pyszne. 

Składniki:
dwie piersi z kurczaka
dwie cukinie
3-4 cebule
3 papryki surowe
zioła prowansalskie
tymianek
czosnek
sól

1. Piersi myjemy kroimy na średniej wielkości kawałki (2cm x 2cm). Doprawiamy solą i czosnkiem. (Polecam przygotować je dzień wcześniej.
2. Paparykę również kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Cukienie i cebulę kroimy w plastry.
3. Na patyczki do szaszłyków nakładamy na zmianę kawałki kurczaka, papryki, cebuli i cukini. Całość doprawiamy ziołami tymiankiem.
4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja grill) i pieczemy okołom 30 - 35 minut.




1 komentarz: