wtorek, 30 lipca 2013

Ciastka z morelami

U rodziców w ogrodzie wysyp morel. Tysiące kilogramów, których nijak się nie da przejeść, przerobić. Mój biedny ojciec zrywa je, rozdaje, a i tak końca nie widać. Również ja, mimo wielkich oporów, za każdym razem kiedy odwiedzam moich rodziców, dostaję kolejne kilogramy, których trzeba jakoś przejeść. Tak więc kombinuje. Czasem to kombinowanie nie jest jakimś wybitnym osiągnięciem sztuki kulinarnej (jak by to powiedziała moja mama - "znowu ciasto francuskie"), no ale najważniejsze, że morele schodzą. 

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
morele

1. Morele myjemy, dzielimy na pół, wyjmujemy pestki. 
2. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty. 
3. Na jeden prostokąt kładziemy połowę moreli, przykrywamy drugim prostokątem. Sklejamy po bokach i nacinamy u góry.
4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz