Składniki:
3 cebule
5 ziemniaków
2 papryki
200 g kapusty
0,5 kg łopatki bez kości
1 puszka pomidorów (całej lub pokrojone)
250 ml przecieru pomidorowego
0.5 l gorącej wody
olej
sól
pieprz
papryka ostra
czosnek
1. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażamy do zarumienienia.
2. Podobnie robimy z pokrojoną w kostkę papryką.
3. Podsmażoną cebule i paprykę przekładamy do garnka.
4. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
5. Dodajemy pomidory, przecier i wodę i zaczynamy dusić na małym ogniu.
6. W międzyczasie dokładnie myjemy mięso, oczyszczamy go z żyłek i kroimy w kostkę.
7. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i zarumieniamy z każdej strony.
8. Mięso dorzucamy do garnka i całość gotujemy jeszcze około 1,5 h.
9. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką (z tym ostrożnie) i czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz