poniedziałek, 8 lutego 2016

Klopsiki ryżowe ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Szukając jakieś alternatywy dla ziemniaków, kasz i zwyczajnie podawanego ryżu, wpadałam na takie oto połączenie. Idealnie pasujące jako przystawka do obiadu, ale też zwykła przekąska na ciepło, gdy doskwiera głód.


Składniki: 
1,5  szklanki ugotowanego ryżu 
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka pomidorów
sól
pieprz
czosnek
cukier


1. Do ugotowanego ryżu dodać rozmrożony szpinak, jajko i mąkę.
2. Doprawić solą pieprzem i dokładnie wymieszać.
3. Uformować kulki i ułożyć je równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
4. Zalać pomidorami doprawionymi solą, czosnkiem i odrobiną cukru.
5. Zapiec w 180 stopniach przez 40 minut.



1 komentarz: