wtorek, 22 grudnia 2015

Zapiekanka z kapusty kiszonej z mięsem mielonym

Mam teraz taki czas, że kapustę kwaszoną mogłabym jeść garściami. No ale wypada czasem zrobić z nią coś bardziej finezyjnego, niż zwyczajnie zjeść soute. Przepis na tę zapiekankę trzymałam już od dawna, tyle tylko, że kapuście kiszonej nie udało się nigdy dotrwać do rozpoczęcia przygotowań. Ale tym razem byłam dzielna i pilnowałam siebie i oto efekt. 

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 cebule
0,5 kg kapusty kiszonej
125 ml białego wina
0,5 kg mięsa mielonego 
pieprz
sól
słodka papryka
koncentrat pomidorowy
olej
100 ml śmietany 18 %
garść startego żółtego sera

1. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i zarumienić. Dodać kapustę, dolać wino, doprawić solą i pieprzem i dusić około 15-20 minut.
2. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dobrze podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, słodka papryką. 
3. Na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry ziemniaki, wykładamy mięso, kapustę.p
4. Całość polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz