sobota, 5 grudnia 2015

Brukselka duszona z boczkiem

Nie wiem co jest z facetami, że oni w sumie nie lubią tej brukselki. Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się nią ja i moja mama. Tata i brat nawet nie chcieli na nią spojrzeć. Teraz, z racji sezonu na nią, chciałam ją przygotować w takiej formule bardziej zachęcającej, czytaj z mięchem, ale mąż od razu po jej kupieniu powiedział, że on nie lubi i jadł jej nie będzie. Niech żałuje, smak boczku nadaje jej wyraźnego tonu, przez co naprawdę wiele smakowo zyskuje. Pycha. 


Składniki:
0,5 kg brukselki
15 dag boczku
sól
pieprz
łyżka masła

1. Brukselkę obieramy ze zwiędłych liści. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy chwilę. Brukselka ma być raczej sprężysta, ale nie ugotowana.
2. Odcedzamy, przelewamy ziemną wodą.
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
4. Dodajemy brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10 - 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz