poniedziałek, 5 października 2015

Penne giganti z dynią i szynką parmeńską

Sezon dyniowy w pełni. Za mną już moje wypróbowane i ulubione przepisy, jak na przykład krem pomidorowy z dyni, teraz szperam i szukam inspiracji na nowe dania. No i jak znajdę to się załamuję, że sama na takie rozwiązanie nie wpadłam. Coś moja kreatywność szwankuje, za to umiejętność gotowania na szczęście nie, czego potwierdzeniem były puste talerze po tym daniu.

Składniki:
30 dag makaronu penne giganti
50 dag dyni
100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki sera ricotta
1 cebula
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
olej

1. Dynię obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Na patelni/w rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju. Wrzucamy dynię i chwile podsmażamy. Dodajemy stopniowo mleko i dusimy około 15-20 minut, aż będzie miękka.
2. W garnku grzejemy wodę i gotujemy w niej makaron wg. przepisu.
3. Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę.
4. Makaron odcedzamy. Dodajemy podduszoną dynię, szynkę z cebulą. Delikatnie mieszamy.
5. Serwujemy z parmezanem i łyżką ricotty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz