czwartek, 29 października 2015

Zapiekanka ryżowa z dynią i indykiem

Sezon dyni w pełni, a ja coraz bardziej lubię to warzywo. Już porobiłam zapasy na zimę, ale z racji braku miejsca w zamrażarce, nie są ona tak imponujące. Dlatego póki mogę, pcham tę dynie w każde danie, jakie się da. Dzisiaj to, do przyrządzenia którego zainspirowała mnie strona, moja ulubiona zresztą http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zapiekanka_ryzowa_z_dynia/przepis.html Jak to ja trochę pozmieniałam, ale i tak wyszło pysznie. 

Składniki:
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1 szklanka ryżu
1 cebula
25 dag piersi z indyka
1 szklanka soczewicy
1 puszka pomidorów z puszki
ok. 1 l bulionu
kurkuma
curry
chili
sól
pieprz
olej

1. Cebulę drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Dorzucamy pokrojone kawałki indyka i podsmażamy do zarumienienia.
2. Dodajemy ryż i soczewicę, chwilę smażymy.
3. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i dynię a na końcu bulion. Chwilę gotujemy. Doprawiamy curry, kurkumą, chili, solą i pieprzem. 
4. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
5. Początkowo pieczemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec pieczenia pokrywkę można zdjąć. Pieczemy około 30-40 minut, aż ryż i dynia będą miękkie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz