czwartek, 15 października 2015

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod bezą

A dzisiaj ... po prostu ciasto ze śliwkami i jabłkami. :)

Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
Wsad: 
1 kg śliwek
0,5 szklanki cukru brązowego
szczypta cynamonu 
2 jabłka
Beza:
2 białka 
0,5 szklanki cukru


1. Mąkę przesiewamy na matę silikonową. 
2. Dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, jajko, wodę oraz masło.
3. Masło siekamy za pomocą noża i mieszamy z pozostałymi składnikami.
4. Następnie sprawnie zagniatamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, aż się zarumieni.
7. Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i dusimy, tak aby śliwki zachowały swoją strukturę.
8. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.
9. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. 
10. Na upieczony spód wykładamy podduszone śliwki oraz kawałki jabłek. Na wierzch kładziemy bezę i tartę pieczemy jeszcze około 20-25 minut.

Śliwki dość mocno zaznaczyły swoją obecność, puszczając mnóstwo soku mimo wstępnej obróbki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz