wtorek, 6 października 2015

Risotto z indykiem i pomidorami

Pomidory są w sprzedaży cały rok. Z tym, że dzielimy je na takie, które w smaku są podobne do niczego i aromatyczne, prawdziwie pomidorowe. Nadchodzi czas ostatecznego pożegnania z pomidorami, które w smaku rzeczywiście pomidory przypominają, stąd  kupuje je i zajadam na zapas, co rusz gotując jeszcze danie, w których mogę je użyć. Dzisiaj ponownie z pomocą przyszła mi moje ulubiona strona www.kwestiasmaku.com na której znalazłam przepis na pyszne i proste pomidorowe risotto. 

Składniki:
25 dag piersi z indyka
3 pomidory
szklanka ryżu
0,5 bulionu
cebula
garść startego parmezanu.
sól
pieprz
olej

1. Pierś z indyka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
2. Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy się zarumieni dodajemy piersi z indyka i smażymy około 3 minut, aż też będą lekko zarumienione. 
3. Dodajemy ryż i smaży jeszcze około minuty, a później stopniowo bulion, mieszając aby ryż nie przywierał.
4. Pomidory polewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
5. 1/2 pokrojonych pomidorów rozdrobnić za pomocą blendera i dodać do risotto. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze około 2-3 minut. Resztę w kawałkach dodać później.
6. Podawać posypane parmezanem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz