Za oknem słońce. Żar leje się z nieba. Nie chce mi się stać w kuchni i mam ochotę na coś lekkiego, szybkiego i pożywnego. Sięgnęłam po raz kolejny po moj prezent gwiazdkowy czyli "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Nigella Lawson nie zawiodła mnie i tym razem. Znalazłam przepis na szybką i apetycznie żółtą zupę krem na bazie kukurydzy. Polecam.
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka pomarańczowa
2 puszki kukurydzy
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
2. Patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę. Podsmażamy do miękkości.
3. Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy 1,5 puszki kukurydzy i podsmażoną paprykę.
4. Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pozostała kukurydzę.
5. Gotujemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz