niedziela, 29 czerwca 2014

Kruche babeczki z nadzieniem serowym i brzoskiwinią

Staram się, to dobre określenie. Staram się ograniczyć słodycze. Ale niestety nie zawsze odnoszę na tym polu zwycięstwo. W piekarni niedaleko mojego domu, która zazwyczaj mijam wracając ze spaceru z moimi dzieciakami, są takie pyszne babeczki serowe. Tak bardzo mi smakują, że postanowiłam przygotować własną wersję. No a po drodze przydarzyła się jeszcze niedziela, więc tym bardziej był pretekst. 

Składniki:
na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko

na farsz:
250 ser białego zmielonego
2 żółtka
cukier puder
3-4 brzoskwinie z puszki

1. Mąkę przesypujemy na matę silikonową.
2. Dodajemy kawałki zimnego masła, cukier i jajko. Całość początkowo mieszamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 
3. W tym czasie mieszamy za pomocą blendera ser biały z żółtkami i dodajemy cukier puder. Specjalnie nie pisałam w jakiej ilości, bo ilość cukru to rzecz gustu. 
4. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy, wycinamy koła i wykładamy nimi wysmarowane tłuszczem foremki.
5. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut, aż będą rumiane. 
6. Na podpieczone spody kładziemy pokrojone w ósemki brzoskwinie i nakładamy za pomocą szprycy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około kolejnych 20 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz