sobota, 28 czerwca 2014

Muffiny szpinakowe

Muffiny to jedna z moich ulubionych przekąsek, nie tylko w wersji "na słodko". No a szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy więc zobaczyłam przepis na to danie w gazetce jednego z supermarketów, gdzie zdarza nam się robić zakupy, od razu go wycięłam i postanowiłam wypróbować przy "najbliższej okazji", która właśnie nadeszła.

Składniki:
120 g mrożonego siekanego szpinaku
250 g białego sera (półtłustego)
120 g mąki pszennej
3 jajka
4 łyżki oleju
50 g szynki pokrojonej w kostkę
sól
2 łyżki proszku do pieczenia
gałka muszkatołowa

1. Szpinak rozmrażamy na sitku.
2. Ser biały, jajka, olej, sól i gałkę mieszamy na jednolita masę.
3. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak i szynkę. 
4. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz