czwartek, 17 marca 2016

Zawijaski jabłkowe z żurawiną

Jak się ma dwa małe łakomczuchy w domu, mąż chwilowo ma postanowienie wielkopostne i słodyczy unika. A jednocześnie 50% z nich nie zawsze potrafi docenić zdolności kulinarne swojej mamy i wybrzydza, pozbawiając się różnych składników pokarmowych, to trzeba się nieźle zakombinować, żeby stworzyć coś co da odczucie słodyczy, ale jednocześnie da szansę na przemycenie czegoś zdrowego.

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
3 jabłka
2 łyżki cukru brązowego
garść żurawiny
cynamon

1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić z odrobiną wody. Doprawić do smaku cynamonem i cukrem.
2. Rozwinąć ciasto francuskie i rozłożyć na nim równomiernie jabłka. 
3. Całość posypać żurawiną.
4. Ciasto zwinąć w rulon i wsadzić na 10 minut do lodówki. Po wyjęciu kroić w 1,5 - 2 centymetrowe kawałki i układać na blaszce.
5. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz