sobota, 19 marca 2016

Karkówka w aromatycznej glazurze

Nie to, że jestem jakaś niegościnna, ale powiem Wam, że na razie mam "po kokardę" gości, imprez rodzinnych, kombinowania co zrobić, jak zrobić, żeby wszystkim dogodzić. Gotować lubię, nie byłoby tego bloga, gdyby było inaczej, no ale robienie wszystkiego w wersjach hurtowych, kombinowanie co wsadzić do piekarnika, teraz, co za chwilę, jakie podać przystawki i kiedy je przygotować, żeby by świeże, tego po takiej ilości imprez urodzinowych w pierwszym kwartale roku, mam ochotę zamówić tylko i wyłącznie pizze.

Składniki:
1,2 kg karkówki
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
2 łyżki ostrego ketchupu
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól
pieprz

1. Miód, musztardę, ketchup i rozdrobniony czosnek mieszamy na gładka masę z oliwą.
2. Umytą karkówkę doprawiamy solą i pieprzem.
3. Całe mięso dokładnie pokrywamy glazurą i dokładnie pokrywamy ją mięsem. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
4. Następnego dnia mięso wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h od czasu do czasu polewając sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz