sobota, 16 maja 2015

Snickers

Szkoda, że nie da się zrobić tak, żeby czasem doba miała więcej niż 24 h. To znacznie ułatwiłoby sprawę i nie zmuszało mnie do wyborów komu lub czemu poświęcić czas w pierwszej kolejności. A tak, mając obecnie eksplozję pomysłów, dużo chęci, żeby je realizować, ale też niechęci, żeby z czegokolwiek rezygnować, pewne rzeczy zaniedbuję i przekładam z dnia na dzień. Z gotowanie nie rezygnuję, bo po prostu to lubię, ale już systematyczne umieszczanie wpisów wychodzi mi znacznie gorzej. Z dnia na dzień przekładam tę pracę i nawet nie wiem kiedy mam już za sobą pół miesiąca, a mój blog wygląda tak jakbym wyjechała na wakacje, albo zaczęła się z całą rodziną stołować w warszawskich knajpach. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna, praca w kuchni wre, zdjęcia się robią, tylko wpisy się jakoś nie ujawniają. Obiecuję się poprawić :)

Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki
4 żółtka
250 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietany tortowej kremówki 36%
1 opakowanie cukru waniliowego
puszka kajmaku
100 g solonych orzeszków ziemnych

1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 20x30 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy okolo 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
3. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
4. Kiedy blaty wystygną, przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem.
5. Jeden placek kładziemy na blaszkę, smarujemy go kajmakiem. Wykładamy ubitą śmietanę i kładziemy kolejny placek.
6. Górę placka smarujemy pozostałą częścią kajmaku i posykujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 


2 komentarze:

  1. Znam ten ból ;) Sama chciałabym dobę rozciągnąć, ale niestety - nie da się...
    Ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem co z tym czasem nie tak, gdzie on się chowa? ;)

    OdpowiedzUsuń