piątek, 10 stycznia 2014

Zawijasy z łososia w cieście francuskim

Dzisiaj przepis na kolejną, szybką i znowu, jak by to powiedzieli niektórzy, łososiową przystawkę na wszelkie spotkania, imprezy, bale i prywatki. Pomysł zagarnięty z ulotki Lidla, przepis albo Okrasy albo Pascala. Nie ważne kogo, ważne, że się szybko robi, jeszcze szybciej zjada.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
100 g wędzonego łososia
pieprz mielony
3 łyżki sezamu
jajko

1. Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy łososia na 2/3 jego długości.
2. Łososia doprawiamy odrobiną pieprzu.
3. Ciasto z łososiem zwijamy w rulon. Smarujemy jajkiem i obtaczamy w sezamie.
4. Kroimy na 1,5 kawałki.
5. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 minut.



2 komentarze:

  1. Tak niewiele składników potrzeba, aby stworzyć coś pysznego :) A do tego wygląda tak apetycznie, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rzeczywiście efektownie i naprawdę bardzo szybko się to przygotowuje. Spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń