niedziela, 12 stycznia 2014

Gruszki tymiankowe zapiekane w szynce

Czas karnawału, z którego niestety nie korzystam w pełni, bo chodzę w dwupaku, a druga część tego paku, coraz mocniej daje o sobie znać, zachęca mnie do wypróbowywania różnych przekąsek. A nóż, widelec, kiedyś na nowo obudzi się we mnie duch imprezowy, sprawdzone przepisy będą jak znalazł. Tym razem obdarowana przez rodziców kilkoma gruszkami, stwierdziłam, że wyczaruję tę oto przekąskę. Najpyszniejsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno też niczego sobie.

Składniki:
3 gruszki
kilka plastrów aromatycznej szynki
tymianek
olej
łyżka masła

1. Gruszki dokładnie myjemy i dzielimy na ósemki. Wykrawamy gniazda.
2. Otaczamy je pastrami szynki.
3. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posypujemy tymiankiem.
4. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia nakładamy na każdy kawałek odrobinę masła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz