sobota, 11 stycznia 2014

Schab po domowemu

Moim zdaniem cały sekret dobrego schabu tkwi w tym, żeby, po pierwsze, umieć go dobrze upiec, a po drugie żeby kupić dobre mięso. Nie każde bowiem nawet odpowiednio przygotowane i obrobione daj szansę na naprawdę dobry w smaku pieczonych schab. Nie ukrywam, że już zwyczajnie do niektórych mięsnych się zraziłam. No ale przed świętami zostałam obdarowana naprawdę nie "podrasowanym" kawałkiem schabu i teraz kiedy powoli pokończyły się wszystkie świąteczne zapasy, sięgnęłam po niego aby przygotować domową i "niepompowaną konserwantami" idealną na kanapki i nie tylko, wędlinę.

Składniki:
1,2 kg schabu bez kości
sól
pieprz
czosnek
majeranek

1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem i odkładamy na 12 h do lodówki.
3. Pieczmy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Najlepiej w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Ja piekę mniej więcej tyle czasu ile waży schab. W tym przypadku było to 1 h i 25-30 minut.




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, bez konserwantów, polepszaczy i utrwalaczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje równie dobrze, jak wygląda... :) Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń