piątek, 8 listopada 2013

Serowe racuszki z fetą i szpinakiem

Już kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale w wersji słodkiej. Tym razem, dysponując świeżym szpinakiem zdecydowałam, się na wersję wytrawną. Wyszło pysznie. Wyrazistości daniu nadał sos jogurtowy z dodatkiem czosnku. 

Składniki: 
3-4 jajka
5-6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag sera białego twarogowego
30 dag świeżego szpinaku typu "baby"
pół opakowania sera feta
0,5 kubeczka jogurtu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy osobno na sztywną pianę.
2. Żółtka miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia i rozdrobnionym serem białym.
3. Do masy twarogowej dodajemy ubitą na sztywno pianę delikatnie mieszając łyżką.
4. Na końcu dodajemy umyte świeże liście szpinaku oraz pokrojony w kostkę ser feta.
5. Placuszki smażymy na oleju.
6. W tym czasie przyrządzamy sos jogurtowy. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz