piątek, 27 września 2013

Warzywny bałagan

Pójdzie człowiek na bazar, dostaje oczopląsu z amokiem i wydaje mu się, że jak tylko wróci to zrobi to czy tamto. Nakupuje zatem warzyw, przyniesie do domu i wtedy zazwyczaj zapał mu spada... no ale co zrobić z kilogramami papryki, kabaczkami, cukiniom, patisonem, cebulą, pomidorami? A no można zrobić całkiem dobre danie zwane w niektórych kręgach leczem, a w innych warzywnym śmietnikiem. 

Składniki:
6 papryk
1 duży kabaczek
2 patisony
4-5 cebul
2 cukinie
4-5 pomidorów
kiełbasa (ilość wg. uznania)
olej
pieprz
sól

1. Przygotowujemy umyte warzywa: z papryki wykrawamy środek, kabaczka i patisona obieramy i wykrawamy gniazda, pomidory zalewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.
2. Wszystko kroimy: paprykę, kabaczka, patisony, pomidory w kostkę, cebule w piórka, cukinie w plastry.
3. Do garnka wrzucamy kabaczka i patisony, dodajmy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem.
4. Na rozgrzanym na patelni oleju dusimy cebulę. 
5. Na oleju podsmażamy również paprykę i cukinię.
6. Uduszoną cebulę, podsmażoną paprykę i pokrojone pomidory dodajemy do garnka z poduszonym kabaczkiem i patisonami. 
7. Wszystko dusimy jeszcze 45 minut.
8. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz